Jalkineet ja tukipohjalliset 

Tukipohjalliset

Tukipohjalliset

Tuotteena tukipohjalliset ovat kokonaisuus, joka sisältää aina alaraaja-analyysin, mitanoton, tukipohjallisparin sekä sovituksen. Pääsääntöisesti tukipohjallisten mitanotto tapahtuu vaahtolaatikolla.

Tukipohjalliset valmistetaan aina yksilöllisesti. Pohjallisten materiaalina käytetään yleensä EVA-solukumia tai kumikorkkia. Pohjallismateriaalin kovuus vaihtelee asiakkaan tarpeiden mukaan ja tarvittaessa materiaaleja yhdistelemällä saadaan aikaan toivottu lopputulos. Kaikkia tukipohjallisia valmistamme aikuisille sekä lapsille.

Tukipohjallisia käytetään jalkaterän virheasentojen ja askellusvirheiden ohjaamisen lisäksi myös kipupisteiden, haavaumien ja kovettumien hoidossa. Alaraajojen pituuseron korjauksessa voidaan käyttää korotuspohjallisena kiilakorotusta tai lisätä korotus tukipohjallisiin.  

Tilajalkineet

Tilajalkineet

Hyvät ja tukevat jalkineet suojaavat ja toimivat iskunvaimentimina vähentäen eri sairauksien aiheuttamia liikkumisen ja toimintakyvyn ongelmia. Hyvä jalkine on varvastilaltaan riittävän korkea, leveäkärkinen ja oikean kokoinen. Tukevassa jalkineessa kappi tukee kantaluuta pitäen jalan hyvässä asennossa. Jalkineen pohjan on hyvä olla riittävän paksu, jolloin se toimii iskunvaimentajana vähentäen päkiäkipuja ja suojaa kosteudelta ja lämmön vaihteluilta. Suositeltava koron korkeus on 2-4 cm ja korko koko kantapään laajuinen. Jalkineet valitaan aina vuodenajan mukaan, jolloin jalkineen pohjamateriaali on ajankohtaan soveltuva. Näin vältytään esimerkiksi riskeiltä liukastua talvella.

Päällysmateriaaleja markkinoilta löytyy monenlaisia. Paras päällysmateriaali on nahka, koska se imee ja kuljettaa kosteutta pois. Jalkineen kiinnytysmekanismi on yleisesti nauhoitus. Nauhoitus takaa jalkineen paikallaan pysymisen ja antaa turvonneeseen jalkaan mahdollisuuden säädellä jalkineen tilavuutta. Tarrakiinnitys helpottaa jalkineiden pukemista, jos yläraajoissa on toimintapuutoksia.

Hyviin jalkineisiin kannattaa aina tehdä pieniä muutostöitä, mikäli tilanne sitä vaatii. Esimerkkinä nauhakiinnityksen muuttaminen tarrakiinnitykseksi, jolloin reumaatikon on helpompi pukea jalkineet.

Mikäli jalkineissa on tukipohjallisvara, mahdollistaa se yksilöllisten tukipohjallisten käyttämisen jalkineissa.

Mittajalkineet

Mittajalkineet

Mittajalkineet valmistetaan yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden mukaan huomioiden riittävä tilavuus ja tukevuus. Lesti ja kaava ovat sarjavalmisteiset, mutta jalkineeseen saadaan valittua asiakkaan toimintakyvyn ja terveydentilan vaatimia elementtejä. Mitanotossa
huomioidaan jalkineissa käytettävät apuvälineet eli tukipohjalliset tai ortoosit sekä jalkojen tarvitsemat pienet muutokset. Mittajalkineilla on 3 kuukauden sopivuustakuu.

Ortopediset jalkineet

Ortopediset jalkineet

Ortopediset jalkineet valmistetaan asiakkaalle silloin, kun tilajalkineilla tai mittajalkineilla ei ole mahdollista saavuttaa toiminnallisesti riittävää ratkaisua.

Ortopediset jalkineet suunnitellaan yksilöllisesti huomioiden jalkineen malli, puettavuus, kiinnitykset, materiaalit, kapit, korot, kiilaukset ja kulutuspinnat.

Oikean muotoilun ansiosta ne eivät hierrä ja jalkineessa on reilusti tilaa tukipohjalliselle. Jalkine on pehmustettu kauttaaltaan, vähentäen paineen aiheuttamaa haavauman riskiä. Jalkineissa ei ole painavia saumoja. Kengän pohjamateriaali valitaan vuodenaikaan sopivaksi.

Koska yksilöllisesti valmistettavat jalkineet valmistetaan käsityönä, on hyvä huomioida, että hankintaprosessi kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen vuodenajan vaihtumista, jotta jalkineet palvelevat asiakasta oikeaan aikaan.